صندوق سرمایه گذاری، عرضه سرمایه متعلق به سرمایه گذارانی است که برای خرید اوراق بهادار استفاده می شود، در حالی که هر سرمایه گذار مالکیت و کنترل سهام خود را برای خودش حفظ و نگهداری می کند، یک صندوق سرمایه گذاری انتخاب گسترده و بیش تری از فرصت های سرمایه گذاری و معامله، تخصص مدیریتی بیشتر و هزینه های سرمایه گذاری کمتری نسبت به سرمایه گذاران که ممکن است به تنهایی به دست آورند را فراهم می کند. انواع صندوق های سرمایه گذاری عبارتند از: صندوق های سرمایه گذاری مشترک، صندوق های قابل معامله در بورس (ETF)، صندوق های بازار پول و صندوق های تامینی و غیره
اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از اتحادیه بازارهای سرمایه (CMU)، مجموعه ای از اقدامات را برای تنوع بخشیدن به منابع مالی کسب و کارهای اتحادیه اروپا، تقویت جریان سرمایه فرامرزی و فراهم کردن فرصت های سرمایه گذاری بهتر برای سرمایه گذاران معرفی کرده است.
صندوق سرمایه گذاری چیست؟
صندوقهای سرمایهگذاری محصولات سرمایهگذاری هستند که به مدیریت سرمایه شما کمک می کنند و تنها با هدف جمعآوری سرمایه سرمایهگذاران و سرمایهگذاری آن سرمایه به طور جمعی از طریق مجموعهای از ابزارهای مالی مانند سهام، اوراق قرضه و سایر اوراق بهادار ایجاد میشوند. صندوق های سرمایه گذاری نقش مهمی در تسهیل انباشت پس انداز شخصی، چه برای سرمایه گذاری های عمده و چه برای بازنشستگی ایفا می کنند، همچنین پساندازهای نهادی و شخصی را به عنوان وام در اختیار شرکت ها و پروژه هایی قرار میدهند که به رشد و اشتغال کمک میکنند.
یک صندوق سرمایه گذاری که به عنوان یک سازمان سرمایه گذاری جمعی (UCI) نیز شناخته می شود، یک سازمان مالی است که پس انداز را از چندین سرمایه گذار جمع آوری می کند. این سازمان امکان هایی را ارائه می دهند که شامل تنوع بخشیدن به ریسک سرمایه گذاری، ایجاد سود مشترک و مدیریت سرمایه است.
صندوقهای سرمایهگذاری توسط فردی حرفهای مدیریت میشوند که در یک یا چند بازار مالی مطابق با خطمشی گسترش ریسک و محدودیت ریسک صندوق سرمایهگذاری میکند. ریسک های مرتبط با چنین سرمایه گذاری با توجه به نوع صندوق و سیاست سرمایه گذاری آن متفاوت است.
اگر بخواهیم پول خود را در سهام سرمایه گذاری کنیم، نباید با سرمایه گذاری تمام پس انداز خود در سهام یک شرکت قرار دهیم، عاقلانه تر است که سرمایهگذاری خود را بر روی چندین سهم، ترجیحاً شرکتهایی از بخشها، مناطق یا حتی کشورهای مختلف تقسیم کنیم و در نتیجه ریسک متحمل شدن زیان های قابل توجه هنگام کاهش قیمت یکی از سهام هایمان را کاهش دهیم.
برای کاهش هزینهها، میتوانیم به دنبال اقوام، دوستان، همسایهها یا آشنایان باشیم که مایلند برای سرمایهگذاری با ما همراه شوند. اگر تمام پولی را که میخواهیم سرمایهگذاری کنیم در یک پات مشترک بگذاریم و از محتوای این پات برای سرمایهگذاری جمعی استفاده کنیم، میتوانیم مبالغ بیشتری سرمایهگذاری کنیم، شرایط بهتری به دست آوریم و هزینهها را کاهش دهیم و در عین حال بتوانیم طیف وسیع تری از سهام را داشته باشیم.
اگر تعداد ما به اندازه کافی زیاد باشد و اگر پات مشترک ما حاوی پول کافی باشد، میتوانیم یک قدم فراتر برویم و یک متخصص با تجربه را استخدام کنیم که به ما کمک میکند آن سهامی را که بالاترین پتانسیل سود را ارائه میدهند شناسایی کنیم و اگر سرمایهگذاریهای ما سود ایجاد میکند، میتوانیم آنها را در ظرف نگه داریم و سرمایهگذاری کنیم، یا میتوانیم تصمیم بگیریم که آن ها را به نسبت مبلغی که هر یک از ما به پات پرداخت کردهایم بین خودمان تقسیم کنیم.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
اگر تفاوتهای بین انواع مختلف صندوقهای سرمایهگذاری را بدانید، ارزیابی مزایا و خطرات فردی آن ها و تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاری بسته به اهداف و مشخصات خود برای شما آسانتر خواهد بود. صندوق های سرمایه گذاری را می توان بر اساس معیارهای مختلفی طبقه بندی کرد. یکی از این معیارها استراتژی سرمایه گذاری آن ها است، انواع صندوق سرمایه گذاری شامل موارد زیر است:
- صندوق های پولی
وجوهی که در بازار پولی سرمایه گذاری می کنید، جایی است که وجوه نقد و سایر دارایی های مورد معامله را قرار می دهید (مانند معاملات اعتباری و وام، صورت حساب های تجاری و بدهی های دولتی) که به عنوان ریسک پایین و نقدینگی بالا در نظر گرفته می شوند. مدت نمونه کارها به طور متوسط بین شش ماه یا کمتر است.
- صندوق هایی با درآمد ثابت
در این صندوق در درجه اول دارایی های با درآمد ثابت مانند اوراق قرضه سرمایه گذاری می شود. طول این وجوه به مدت سرمایه گذاری بستگی دارد. عملکرد صندوق های با درآمد ثابت با تغییرات نرخ بهره مرتبط است. همچنین هر چه مدت سررسید دارایی ها کوتاه تر باشد، ریسک و بازده احتمالی آن نیز کمتر می شود.
- صندوق های سهام
این صندوق ها بیشتر سرمایه خود (حداقل 75 درصد) را در سهام سرمایه گذاری می کنند. بازار بسته به منطقه جغرافیایی، بخش و سرمایه تجاری که در آن سرمایه گذاری می کنید طیف گسترده ای از وجوه را ارائه می دهد. صندوقهای سهام بسته به بازاری که در آن سرمایهگذاری میکنید (اسپانیا، ایالات متحده و غیره)، بخشها (انرژی، مخابرات، فناوری و غیره) و سایر ویژگیهایی که اوراق بهاداری را که در آن سرمایهگذاری میکنید (بهعنوان سهام) به زیر دستهها تقسیم میشوند. صندوقهای سهام بازده بالقوه بالاتری نسبت به صندوقهای با درآمد ثابت ارائه میکنند که با ریسک بیشتری همراه است.
- صندوق های مختلط
وجوهی است که در معرض دارایی هایی با درآمد ثابت و نیز دارایی های حقوق صاحبان سهام است. درصد سرمایه گذاری در هر دارایی بسته به نوع صندوق متفاوت است: در صندوق های مختلط با درآمد ثابت، سرمایه گذاری در دارایی های سهام کمتر از 30 درصد است. در صندوق های سهام مختلط، سرمایه گذاری در سهام بین 30 تا 75 درصد است.
- وجوه برگشتی مطلق
وجوهی که هدف مدیریتی خود را بدون هیچ تضمینی، برای دستیابی به بازده معین در یک دوره معین و در عین حال حفظ ریسک از پیش تعیین شده تعیین می کنند. وجوه تضمین شده کامل یا جزئی وجوهی هستند که به ترتیب بازیابی 100 درصد یا کمتر از سرمایه سرمایه گذاری شده را در سررسید تضمین می کنند. این وجوه بیشتر به صندوقهایی با درآمد ثابت تضمینی و صندوقهای سهام تضمین شده تقسیم میشوند.
- صندوق های جهانی
وجوهی است که به شما امکان می دهد در طیف وسیعی از دارایی ها بدون درصد های از پیش تعیین شده سرمایه گذاری کنید. این نوع صندوق سیاست سرمایه گذاری تعریف شده ای ندارد و نمی توان آن را در یکی از دسته های فوق طبقه بندی کرد. آن ها این آزادی را دارند که حداکثر درصد سرمایه گذاری در دارایی ها یا سهام با درآمد ثابت را تعیین نکنند و توزیع جغرافیایی سرمایه گذاری های خود را تعیین کنند. در نتیجه خطر بالایی دارند.
- تاریخ هدف یا وجوه مدیریت منفعلانه
وجوهی هستند که هدفشان بازدهی خاص است که بدون هیچ تضمینی یا تقلید از شاخص بورس است.
صرف نظر از نوع صندوق سرمایه گذاری، باید در نظر داشته باشید که هیچ سرمایه گذاری در محصولات مالی، بسته به ریسک صندوق، عاری از خطر از دست دادن کل یا جزئی سرمایه شما نیست.
بیشتر بخوانید: اشتباهات رایج سرمایه گذاران در ارز دیجیتال
چگونه صندوق سرمایه گذاری را بررسی کنیم؟
هنگام انتخاب صندوق سرمایه گذاری باید چند فاکتور را در نظر بگیرید. میتوانید با جذب سرمایه هایی که در انواع داراییها سرمایهگذاری میکنند، شروع کنید. در کل نگاهی به هزینه های کلی بیندازید. هر چه هزینه ها بیشتر باشد، بازدهی شما کمتر خواهد بود. عملکرد صندوق را در سه، پنج و 10 سال گذشته مقایسه کنید.
اگرچه عملکرد گذشته عملکرد آینده را تضمین نمی کند، اما همچنان می تواند نشانگر کیفیت مدیر صندوق باشد علاوه بر این، بررسی کنید که آیا این عملکرد از S&P 500 پیشی گرفته است یا خیر. اگر اینطور نیست، بهتر است پول خود را در صندوق شاخصی که S&P 500 را ردیابی می کند، بگذارید. روش های مختلف بررسی وضعیت صندوق سرمایه گذاری مشترک به شرح زیر است:
- بررسی عملکرد گذشته: نگاهی به عملکرد صندوق در چند سال گذشته بیندازید و بازدهی سالانه و نوسانات قیمت را چک کنید.
- تحلیل ساختار صندوق: بررسی کنید که صندوق در چه نوع داراییهایی سرمایه گذاری میکند و چند درصد از هر دارایی در صندوق هر دسته است.
- هزینهها و کارمزدها: هزینهها و کارمزدهای مرتبط با صندوق را بررسی کنید و مطمئن شوید که هزینه ها منطبق با بازدهی صندوق است.
- مقایسه با صندوقهای دیگر: صندوق مورد نظر را با سایر صندوقهای مشابه مقایسه کنید تا ببینید بین صندوق های مشابه کارکرد کدام بهتر است.
- مدیریت صندوق: بررسی کنید که مدیر صندوق چه تجربه هایی دارد و چه استراتژی هایی برای مدیریت دارایی ها انتخاب میکند و روش او چیست
- ریسکها: شناختی کامل از ریسک های مرتبط با صندوق و نحوه مدیریت آن داشته باشید چون این شناخت بسیار مهم است.
با مطالعه دقیق راجب هر صندوق و نکات گفه شده شما می توانید انتخابی عالی برای صندوث سرمایه گذاری خود داشته باشید.
معرفی 7 صندوق سرمایه گذاری برتر در ایران
- صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
شامل صندوق های گنجینه آینده روشن، صندوق مانی و غیره
- صندوق سرمایه گذاری در سهام
شامل صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بانک دی، صندوق سرمایه گذاری مپنا ایرانیان و غیره
- صندوق سرمایهگذاری در طلا
شامل صندوق سرمایه گذاری در طلا زرین آگاه، سرمایه گذاری سکه طلا کهربا و غیره
- صندوق سرمایه گذاری مختلط
شامل صندوق سرمایه گذاری تضمین سرمایه اصل مفید، اعتماد تمدن
- صندوق سرمایه گذاری قابل معامله ETF
شامل صندوق های صندوق سرمایهگذاری سهام ویستا، صندوق سرمایهگذاری زرین کوروش و غیره
- صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
شامل صندوق های بورس
- صندوق سرمایهگذاری املاک و مستغلات
شامل خرید و فروش در املاک
مهمترین نکات در سرمایه گذاری بر روی صندوق ها
صندوق سرمایه گذاری مشترک نوعی محصول سرمایه گذاری است که در آن وجوه بسیاری از سرمایه گذاران در یک محصول سرمایه گذاری جمع می شود. سپس صندوق بر استفاده از آن دارایی ها برای سرمایه گذاری در گروهی از دارایی ها برای رسیدن به اهداف سرمایه گذاری صندوق تمرکز می کند. انواعی از صندوق های سرمایه گذاری مشترک برای سرمایه گذاری وجود دارد. برای برخی از سرمایه گذاران، این جهان وسیع از محصولات موجود ممکن است طاقت فرسا به نظر برسد. شما در انتخاب صندوق سرمایه گذاری باید یک سری از نکات را بدانید و ان را رعایت کنید.
- شما باید اهداف خود را شناسایی و تحمل ریسک خود را بدانید
قبل از سرمایه گذاری در هر صندوقی، ابتدا باید اهداف خود را برای سرمایه گذاری مشخص کنید. آیا هدف شما افزایش سرمایه بلندمدت است یا درآمد فعلی مهم تر است؟ آیا از این پول برای پرداخت هزینه های دانشگاه استفاده می شود یا برای بازنشستگی که ده ها سال دیگر فاصله دارد؟ بر اساس آمار سپتامبر 2023، شناسایی یک هدف گامی اساسی در کاهش تقریباً 7285 صندوق سرمایهگذاری مشترک در دسترس سرمایهگذاران است.
- سبک و نوع صندوق سرمایه گذاری را بدانید
هدف اولیه برای صندوق های رشد، افزایش ارزش سرمایه است. اگر قصد دارید برای برآورده کردن یک نیاز بلند مدت سرمایهگذاری کنید و میتوانید قوانین مدیریت ریسک کنید، صندوق افزایش سرمایه بلند مدت ممکن است انتخاب خوبی برای شما باشد
- هزینه ها
شرکت های صندوق سرمایه گذاری مشترک با دریافت کارمزد از سرمایه گذار درآمد کسب می کنند. درک انواع هزینه های مرتبط با سرمایه گذاری قبل از خرید ضروری است. برخی از صندوق ها کارمزد فروش را دریافت می کنند.
جمع بندی
صندوق سرمایه گذاری مجموعه ای از سرمایه از سرمایه گذاران است که می توانند انواع مختلفی از اوراق بهادار را خریداری کنند. با سرمایه گذاری در یکی از این صندوق ها، به راحتی می توانید یک سبد سرمایه ای متنوع و با هزینه نسبتا کم بسازید ولی حواستان باشد که قبل از سرمایه گذاری، سبک مدیریت صندوق و کارمزد ها را نیز در نظر بگیرید.