تجربه ضررهای متعدد و پشت سرهم، نشانه آشکاری است مبنی بر اینکه شما سرمایهگذاری را با قمار اشتباه گرفته و به بیراهه رفتهاید. از این رو برای شما؛ شانس، اهمیت بیشتری نسبت به برنامهریزی دارد. مدیریت سرمایه دقیقا همان چیزی است که شما را از این بیراهه نجات میدهد، یعنی یک جور گاردریل!
به خصوص زمانی که سرمایه شما در بازارهای پرنوسانی مانند فارکس قرار گرفته که هر لحظه ممکن است احساس شکست، شما را مجبور به انتقام از بازار و انجام معامله جدیدی کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی مفهوم مدیریت صحیح سرمایه، استراتژیها و نحوه انجام آن بپردازیم.
مدیریت سرمایه چیست؟
مدیریت سرمایه یا Capital Management (CM) به مجموعهای از تکنیکهایی گفته میشود که برای به حداکثر رساندن سود، به حداقل رساندن ضرر و رشد حساب تریدری شما استفاده میشود. در معنای دقیقتر به CM، مدیریت داراییها برای دستیابی به اهداف سرمایهگذاری مشخص میگویند.
البته استراتژیهای آن کاملاً شخصی است و بسته به شرایط هر شخص، ممکن است متفاوت باشد. برای مثال، فاکتورهایی مانند میزان سرمایه، مدت زمان در نظر گرفته شده برای سرمایهگذاری، هدف سرمایهگذاری و سن سرمایهگذار، در استراتژی سرمایهگذاری تأثیرگذار هستند و مدیریت سرمایه را میتوان از جهات بسیاری با مدیریت ریسک همراستا در نظر گرفت. زیرا هدف اصلی هر دوی آنها، حفظ ارزش دارایی و به حداقل رساندن ریسک است. یعنی سرمایهگذار برای دستیابی به بازدهی مورد انتظار خود باید ریسک مشخصی را متحمل شود.
اهمیت مدیریت سرمایه
اگر برای پسانداز پول خود به سپرده بانکی فکر میکنید، شما به خوبی متوجه اهمیت مدیریت پول خود شدهاید، اما متاسفانه روش بسیار یکنواخت و کمبازدهی را انتخاب کردهاید. البته ممکن است در ادامه مقاله نظر شما عوض شود.
همانطور که بیان شد، اهمیت CM بر هیچ کسی پوشیده نیست. در بازار بورس، مدیریت سرمایه کمک میکند تا سرمایهگذاران بتوانند بازدهی بیشتری از سرمایهگذاری خود در سهام شرکتها بهدست آورند. در بازار ارزهای دیجیتال نیز مدیریت صحیح سرمایه نقش مهمی دارد.
هر فردی که در بازار ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین سرمایهگذاری میکند، باید بتواند سرمایه خود را بهدرستی مدیریت کند تا از بازدهی مناسبی برخوردار شود. در بازار پرنوسان فارکس نیز، مدیریت سرمایه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این بازار که معاملات با اهرم انجام میشود، مدیریت نادرست سرمایه میتواند منجر به ضررهای سنگین شود.
بنابراین مدیریت پول و سرمایه در تمامی بازارهای مالی امروزی از اهمیت بسزایی برخوردار است. مدیریت سرمایه کمک میکند تا سودآوری حداکثر شود و در عین حال ریسکهای مالی نیز به حداقل برسد.
هر فرد یا سازمانی که در بازارهای مالی فعالیت میکند، باید توجه ویژهای به مدیریت سرمایه داشته باشد تا بتواند موفقیت مالی خود را تضمین کند. در نهایت میتوان گفت که مدیریت سرمایه عامل بسیار تأثیرگذاری در موفقیت مالی افراد و سازمانها در بازارهای مالی است.
انواع مدیریت سرمایه در بازارهای مالی
مدیریت سرمایه یا Capital Managemen، به عنوان یک استراتژی در بازارهای مالی شامل بازار فارکس، بازار ارز دیجیتال و بازار بورس و حتی در بازارهای سنتی از ارکان مهم موفقیت محسوب میشود.
هیچ سرمایهگذاری بدون آشنایی با مفاهیم مدیریت ریسک و سرمایه و اصول مربوط به آن در شرایط بحرانی اقتصاد، در هیچ کدام از بازارهای مالی به سود پایداری دست پیدا نخواهد کرد. از این رو، سرمایهگذاران با مدیریت درست سرمایه و استفاده از استراتژیهای معاملاتی مناسب، سود خود را افزایش و میزان ضرر را کاهش میدهند.
به طور خلاصه روشهای مدیریت سرمایه در بازارهای مالی مختلف، متفاوت بوده و به شرح زیر است:
مدیریت سرمایه در بورس
در بازار بورس، هدف از CM دستیابی به اهداف سرمایهگذاری به نفع مشتریانی است که مسئولیت نظارت بر پول خود را بر عهده مدیر میگذارند. البته این در صورتی است که فرد قدرت یا دانش مدیریت سرمایه خود را نداشته باشد.
این مشتریان ممکن است سرمایهگذاران فردی یا سرمایهگذاران نهادی مانند صندوقهای بازنشستگی، برنامههای بازنشستگی، دولتها، موسسات آموزشی و شرکتهای بیمه باشند.
خدمات مدیریت درست سرمایه شامل تخصیص دارایی و انتخاب سهام، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، نظارت بر سرمایهگذاریهای موجود و استراتژی و اجرای پرتفوی است. برخی از نکات طلایی برای مدیریت سرمایه در این بازار به شرح زیر است:
- حتما قبل از ورود به موقعیت معاملاتی، ریسک و بازدهی مورد انتظار از معامله را تعیین کنید.
- طبق اصول سرمایهگذاری، حداکثر مقدار ریسک در هر موقعیت معاملاتی 3% است.تعیین حد ضرر برای جلوگیری از زیان بیشتر یکی از موضوعات اصلی مدیریت ریسک در بازار سرمایه است. با رشد قیمت سهم بایستی حد ضرر را به صورت پلهای تغییر دهید تا با شرایط جدید هماهنگ شود.
- در صورت وجود چند موقعیت معاملاتی، حداکثر ریسک قابل تحمل را بایستی بین این معاملات تقسیم کنید.
- از آنجایی که هیچ سهمی تا ابد رشد نخواهد کرد، حتما برای معاملات خود حد سود تعیین کنید. زیرا گاهی به طمع سود بیشتر، ممکن است وارد یک شرایط نزولی شده و سرمایه خود را از دست دهید.
مدیریت سرمایه در ارز دیجیتال
سرمایهگذاری در ارز دیجیتال کار سختی نیست و نیاز به فرآیندهای خاص و پیچیدهای ندارد. تمام افراد میتوانند با کسب کمی آموزش، فعالیت خود را در این حوزه شروع کنند. برخی از نکات طلایی برای مدیریت سرمایه در این بازار به شرح زیر است:
- هر کندل قرمزی را به عنوان زیان احتمالی در نظر نگیرید و سریع معامله را نبندید، بلکه باید روند رشد و یا نزول سهم را پیشبینی کرده و معاملات را با خونسردی انجام دهید.
- برای انجام معاملات در ارز دیجیتال، سعی کنید از افراد ماهر کمک بگیرید. میزان سود و زیانی که افراد در ترید کسب میکنند، نشانه تجربه آنها است.
- به سیگنالهایی که در برخی کانالها و یا شبکههای اجتماعی پخش شده است، توجه نکنید. همچنین در زمانهایی که بازار تنش دارد و معاملات به صورت هیجانی انجام میشود، از ترید کردن خوداری کنید.
- ورود به کانالهای VIP نمیتواند سود شما را تضمین کند، پس به دنبال پیدا کردن این کانالها نباشید.
مدیریت سرمایه در فارکس
معاملهگران در بازار فارکس، علاوه بر بحث تکنیکال باید حتما اطلاعات کافی در زمینه مدیریت سرمایه داشته باشند. بدون مدیریت درست سرمایه، تریدر بازار فارکس باید از هر لحاظ خود را برای ضرر آماده کند.
زیرا اگر بدون مدیریت پول وارد این کار شود، ممکن است حتی تمام سرمایه و دارایی خود را نیز ببازد. اما اگر از مدیریت سرمایه صحیح استفاده نماید، میتواند بهترین سود را از معاملات خود در فارکس به دست آورد.
CM همچنین یک اثر اهرمی دارد که اگر برنامه مدیریت سرمایه شما 10 درصد ارتقاء پیدا کند، میزان سودسازی شما در بازار میتواند تا 50 درصد و بیشتر افزایش یابد. برخی از نکات طلایی برای مدیریت درست سرمایه در این بازار به شرح زیر است:
- استفاده از نرمافزارهای مدیریت سرمایه یکی از عوامل موفقیت در بازار فارکس است. با استفاده از این نرمافزارها، میتوانید به دقت بررسی کنید که چگونه میتوانید سرمایه خود را بهبود دهید و زیان خود را کاهش دهید.
- طبق اصول سرمایهگذاری در فارکس، در هر معامله بیش از 1% نباید ریسک کرد. برای هر معامله یک حد ضرر تعیین کنید تا در صورت حرکت قیمت خلاف جهت تحلیل شما، ضرر خود را محدود نمایید.
- فقط با پولی ترید کنید که میتوانید از دست بدهید. اینکار به شما کمک میکند که نظم داشته باشید و از انجام معاملات احساساتی اجتناب کنید.
- با استفاده از لورج میتوانید سرمایه خود را بهبود بدهید. برای تعیین سطح استفاده از لورج، بایستی به دقت بررسی کنید که چه مقدار ریسک میخواهید بپذیرید.
استراتژی های مدیریت سرمایه
با مدیریت سرمایه و طراحی استراتژی، ریسک معاملات کاهش مییابد و ما میتوانیم میزان ریسک، میزان حجم و سود و زیان هر ترید را پیش از معاملات محاسبه کنیم. سه نوع اصلی از استراتژیهای مدیریت درست سرمایه وجود دارد که شامل:
استراتژی محافظهکارانه (Conservative approach)
استراتژی محافظهکارانه بر ریسک و نقدینگی کم تأکید دارد. در این استراتژی، سرمایهگذار دید بلند مدتی دارد و ترجیح میدهد سرمایهگذاری مطمعنی به دور از هیجانات و نوسانات معاملات کوتاه مدت در بازار انجام دهد.
به عنوان مثال، در بازار رمزارزها سرمایهگذار بر روی بیتکوین سرمایهگذاری میکند، زیرا سایر ارزها نوسانات بیشتری دارند.
استراتژی تهاجمی (Aggressive approach)
رویکرد تهاجمی بر حداکثر کردن رشد و بازده بالای سرمایهگذاری تاکید دارد. در این استراتژی برخلاف روش قبلی، سرمایهگذار به معاملات کوتاه مدت تمایل داشته و ریسکپذیری زیادی را تجربه میکند.
در روش تهاجمی، معاملهگر به سراغ معاملاتی میرود که در کوتاه مدت، سود زیادی را کسب کند. به عنوان مثال، سرمایهگذاری در بسیاری از شتکوینها در بازار ارز دیجیتال را میتوان نمونهای از روش دانست.
استراتژی تعادل (Moderate approach)
این استراتژی در تلاش است تا سطوح ریسک را به حداقل برساند و در عین حال بازده معقول سرمایهگذاری را هدف قرار دهد. استراتژی تعادل بین دو روش تهاجمی و محافظهکارانه قرار میگیرد.
در این روش سرمایهگذار تلاش مینماید که در معاملات خود بین ریسک و ریوارد نسبت منطقی و متعادلی برقرار کند. از این رو، سبد متنوعی از داراییها را برای سرمایهگذاری انتخاب میکند. به عنوان مثال، معاملهگر بخشی از سرمایه خود را به بیتکوین و سرمایهگذاری بلند مدت اختصاص داده و بخش دیگر را به معاملات کوتاه مدت که دارای ریسک بیشتری است، اختصاص میدهد.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی مفهوم مدیریت سرمایه و نحوه اجرای اصول آن در بازارهای مالی مختلف اشاره کردیم. معاملهگران با تجربه معمولاً حداکثر ریسک 3 یا 2% از کل سرمایه خود را برای هر معامله در نظر میگیرند.
بخاطر داشته باشید که اولین وظیفه شما در بازارهای مالی، حفظ سرمایه اولیه است، نه اینکه سود کسب کنید. از این رو، نباید در معاملات ریسک سنگینی کنید. اینکه با انجام ریسکهای سنگین، به دنبال یک شبه ثروتمند شدن هستید، معاملهگری و سرمایهگذاری نیست. بلکه قمار با سرمایه خودتان است.